Az alábbi táblázatban az élelmiszerek purin tartalmáról tájékozódhat.

 

Élelmiszerek purin tartalma

Élelmiszerfajta

(mg/100 g)

Húsok és húskészítmények

Sertésszív

530

Sertéslép

520

Sertésmáj

510

Marhamáj

250-500

Borjúmáj

460

Sertéstüdő

430

Sertésvese

330

Marhalép

340

Marhaszív

255

Csirkemáj

245

Libamáj

245

Marhavese

220

Lóhús

200

Báránycomb

180

Birkahús (közepes)

140-180

Csirkemell

170

Libamell

175

Májas felvágott

170

Pulykamell

170

Libacomb

160

Tyúkhús

160

Borjúhús

150

Marhatüdő

150

Sertéscomb, karaj, lapocka

150

Borjúnyelv

145

Sertésnyelv

140

Kacsamell

145

Sertésdagadó

145

Kacsacomb

140

Sertéscsülök

140

Vadkacsa

140

Nyúlhús (házi)

130

Sonka (főtt)

130

Sonka (nyers, füstölt)

130

Pulykacomb

120

Marhahús

50-120

Csirkecomb

115

Fácán

110

Marhaszegy

110

Vadnyúl

110

Mortadella

96

Marhavelő

92

Sertésvelő

83

Tengeri halak és egyéb tengeri élőlények

Szardínia

345

Heck

260

Tonhal

255

Hering

210

Rákok, kagylók

90-145

Makréla

145

Nyelvhal

130

Lazac

110

Tőkehal

110

Osztriga

90

Lepényhal

65

Sügér

30

Édesvízi halak

Pisztráng

300

Ponty

160

Csuka

140

Fogas

110

Angolna

80

Keszeg

80

Hüvelyes növények

Szójabab

190

Bab (száraz)

128

Lencse

127

Csicseriborsó

109

Borsó (száraz)

95

Zöldborsó

84

Szójacsíra

80

Zöldbab

37

Gabonák, kenyerek, magvak

Lenmag

105

Árpa

95

Zab

94

Köles

62

Szezámmag

62

Rozs

50

Búza

50

Kenyér (barna)

40

Fehér liszt

15

Fehér kenyér

15

Kömény

14

Friss zöldség és főzelékfélék

Gombák

30-90

Brokkoli

80

Póréhagyma

75

Hagyma (metélő)

74

Feketegyökér

71

Petrezselyemgyökér

60

Petrezselyemzöld

55

Paprika

55

Paraj

55

Sóska

55

Karfiol

50

Fejes káposzta (fehér)

50

Kukorica (csemege)

50

Patisszon

45

Sütőtök

45

Tök (főző)

45

Bimbóskel

40

Kelkáposzta

35

Kínai kel

35

Fejes káposzta (vörös)

30

Torma

28

Karalábé

25

Spárga

25

Padlizsán

21

Cukkini

20

Cékla

19

Endívia

17

Sárgarépa

17

Burgonya

16

Fejes saláta

13

Retek

13

Vöröshagyma

13

Cikória

12

Rebarbara

12

Paradicsom

11

Uborka

13

Gyümölcsök és gyümölcskészítmények

Mazsola

105

Szárított füge

65

Aszalt szilva

65

Banán

57

Füge

54

Sárgadinnye

35

Szárított datolya

35

Birsalma

30

Ringló

25

Szilva

25

Szőlő

25

Fekete áfonya

20

Földieper

20

Ananász

19

Kivi

19

Narancs

19

Naspolya

19

Cseresznye

17

Körte

17

Meggy

17

Ribiszke (fekete, vörös)

17

Szeder

17

Egres

16

Alma

14

Diófélék, olajos magvak

Mák

170

Napraforgómag

145

Földimogyoró

80

Kakaópor

71

Kesudió

70

Mandula

35

Mogyoró

35

Dió

25

Jelmagyarázat:

Köszvényben szenvedők esetén:

  • Kerülendő: 150 mg felett (piros mező)
  • Mértékkel fogyasztható: 50-150 mg között (sárga mező)
  • Fogyasztható: 50 mg alatt (zöld mező)

Forrás: Rodler I: Kalória- és tápanyagtáblázat, Medicina, 2008